Tora
Sau: Pentateuhul
Tora este numele dat primelor cinci cărți ale Bibliei, care se mai numesc și cărțile lui Moise, sau Pentateuhul*. Sau, într-un sens mai limitat, Legea, deși uneori prin „lege” se înțelege întregul Vechi Testament.
Textul Torei este de la Dumnezeu, deși noi spunem că a scris-o Moise. Cine o citește, n-ar trebui să mai aibă vreo îndoială: omul n-ar putea, nici n-ar avea cum, să scrie așa ceva. Moise este doar cel ales de Dumnezeu să scrie. Și Moise a scris (folosindu-se de scribii săi de asemenea).
Tora reprezintă, literar, prima scriere de mare valoare din istorie. Compoziția este desăvârșită, informația taie respirația, cu mult peste alte scrieri, puține, ale acelor vremuri vechi. Care scrieri, ficțiune sau nu, începătoare sau nu, toate au fost, ca importanță, de nimic, în comparație.
Tora este fundamentul literar al omenirii. Acum știm de unde am venit, dar am învățat și cum se scrie o carte. A început să fie scrisă prin 1491 î.Hr., când Moise avea 80 de ani, până prin 1451 î.Hr., când a murit la 120 de ani.
Cărțile Torei sunt: Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri, Deuteronom.
O revelație a vremurilor de acum
Coduri în textul scripturilor au fost observate din vremuri vechi. Era însă prea greu, chiar imposibil, să poată fi analizate manual. Astăzi calculatoarele au deblocat situația: mulți au găsit, codificate, lucruri uimitoare; s-au scris un număr mare de cărți (în SUA) pe această temă – un exemplu ar fi Cosmic Codes de Chuck Missler*. Unii, dintr-un duh rău, au fost împotrivă. Dar matematica și probabilistica celor descoperite era atât de favorabilă încât cei împotrivă n-au putut mai mult.
Despre Tora, știm istoric că a fost păstrată exactă până la ultimul semn de punctuație. De pildă, dacă un manuscris avea o singură greșeală, mergea la gunoi. De aceea codurile găsite în Tora sunt atât de semnificative, pentru că se bazează pe un text imutabil. Iată un exemplu extraordinar:
Dintre cărțile Torei, Leviticul (cea din mijloc) se ocupă de templu şi de preoţi (leviţi), adică de ce e reprezentat Dumnezeu (Iehova, Yahve) între oameni. Yahve în evreieşte se scrie YHWH, iar Tora se scrie TORH. Acum urmăriți cele ce urmează cu atenție:
1. TORH apare la începutul cărţilor Geneza şi Exodul, dacă se numără 49 de litere după precedenta. TORH apare scris de la stânga la dreapta (important). Putem lua sensul de scriere vectorial, ca săgeţi de la stânga la dreapta.
2. HROT (adică TORH scris de la dreapta la stânga) apare la începutul cărţilor Numeri şi Deuteronom, după aceeaşi regulă de 49 de litere. Sensul va fi deci reprezentat de săgeţi de la dreapta la stânga.
3. YHWH apare în mijloc, la începutul Leviticului, codificat la 7 litere distanţă.
Aşadar, cele două laturi de pe fiecare parte ne îndreaptă, prin sensul lor, către Leviticul, unde se găseşte ceea ce reprezintă pe Dumnezeu (YHWH) între oameni. Şi cum laturile sunt duble, numărul lor, 49, apare ca 7 (radical de ordinul 2 din 49) în Leviticul. Numărul 7 este numărul perfecțiunii, în Biblie.
Cu alte cuvinte, TORH ne îndreaptă către YHWH, prin cele cinci cărți ale sale. Observați cât de exact este totul și nimic nu este lăsat la întâmplare, nici măcar numerele.
S-ar putea spune, după câte a făcut Hristos, după scrieri şi profeţii împlinite, singurele de pe lume, ce nevoie ar mai fi de noi dovezi despre Domnul Dumnezeu, astăzi când fiecare om poate avea o Biblie cu ușurință, după milenii în care textul nu a fost accesibil celor mai mulți. Iar minuni, iar dovezi, nu ajunge niciodată? Omul însă e necredincios până în măduva oaselor, mai ales astăzi, când sufletul e schimonosit* sub atacurile devastatoare ale celui rău. Și lui Dumnezeu Îi e milă de noi. De aceea, „vor fi ajutaţi puţin”, scrie† Daniel despre vremurile noastre – chiar așa, oricine poate avea Biblia, darul de neprețuit al lui Dumnezeu pentru oameni, așa ca să nu mai fie nevoie de nimic altceva).
————————